Luidsprekers | Staande Luidsprekers

Een "staande luidspreker" wordt, zoals de naam al aangeeft, altijd op de vloer geplaatst.
Door de grotere kastafmetingen is een vloerstaander beter dan een monitorluidspreker in staat om lage frequenties weer te geven. Dat wil niet zeggen dat er "meer bas" uitkomt, maar je hoort lage frequenties van bijvoorbeeld een contrabas of kerkorgel die er bij een monitor gewoon niet uitkomen.

Om de resonantiefrequentie te verlagen, wordt veel gebruikgemaakt van een basreflexkast. De massa lucht in de basreflexpoort werkt als een Helmholzresonator, waarbij in een bepaald frequentiegebied de luchtmassa in de poort in beweging komt. Doorsnede en lengte van de basreflexpoort in combinatie met de inhoud van de box bepalen het frequentiegebied waarin de poort werkzaam is. Er treedt versterking op in dat frequentiegebied, zodat het door de voorkant van de luidspreker afgestraalde geluid versterkt wordt.

Staar je niet blind op "hoeveel Watt" een luidspreker is. Dit is voor huiskamergebruik niet relevant. 
Wat veel belangrijker is zijn het rendement, uitgedrukt in dB, en het impedantieverloop. De term 4 of 8Ω zegt niet veel over de aanstuurbaarheid van een luidspreker. Eeen impedantie is een schijnbare wisselstroomweerstand, die over het hele audiospectrum varieert. Een "makkelijke" 8Ω luidspreker veranderd zo tussen de 6 en 10Ω. Er zijn echter luidsprekers zoals full-range electrostaten die bij bepaalde frequenties tot een half Ohm kunnen dalen. Dat is bijna kortsluiting. Er is in dat geval een erg stabiele versterker nodig, die bij zo'n impedantie nog stroom kan leveren.

Hoe een combinatie van versterker en luidspreker klinkt, kom je maar op een manier achter...luisteren!

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2025 Rik Stoet Audio | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel